ÜÇLER KAYASI

ÜÇLER KAYASI

Üçlerkayası, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı küçük bir köydür. 
Köyün ilk adının ‘Lion’ (Aslan) olduğu, daha sonra köyün etrafının peri bacaları, mağaralar ve yüksek tepeler ile çevrili olması ve yerleşimin bu tepelerin ortasına kurulması sebebiyle bir dönem “Leğen” halk dilinde “İlyen Köy” olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Cumhuriyet Dönemi’nde ise köydeki tarihi kayalar ve üç adet kral mezarı dikkate alınarak resmi olarak ‘Üçlerkayası’ adı verilmiştir. Burada yerleşimin tam olarak ne zaman başladığına dair kaynaklarda net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat M.Ö. 2000 yıllarında bölgede Hititlerin hüküm sürdüğü, M.Ö. 2000’li yılların sonuna doğru da Anadolu’ya göç eden Frig’lerin bölgeyi hâkimiyetleri altına aldığı düşünülmektedir.
Bu küçük ve şirin köy de dört mevsim yaşanmadır her mevsimde köyü süsleyen anıtlar, peribacaları ve mağaralar ayrı bir güzellik katmaktadır 
Köyün ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Geleneksel olarak süregelen ekim ve hasat devam etmekte olup, klasikleşen “Anadolu Köyü” algısı yaşatılmaktadır.
Üçlerkayası Köyünde adım attığınız her an farklı bir manzara, büyüleyici bir atmosfer ile karşı karşıya kalındığı doğrudur. Tüf oluşumlarının yoğun olarak gözlemlendiği Üçlerkayası Köyü jeolojik yapısı gereği oyulabilir ve işlenebilir kayalarla çevrilidir. Hitit, Roma, Bizans ve Frigyalılar köydeki devasal büyük kayalara çok katlı yerleşim yerleri, kral mezarları, açıkhava tapınakları, mağaralar ve sığınaklar inşa etmişlerdir. 
Frigler döneminde bir kısmı Nekropol olan bu köy bağrında bir çok Frig eserini barındırmaktadır. Ayrıca Roma döneminin de önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Üçlerkayası Köyünün tarihsel ve kültürel başlıca eserleri şöyledir:
Aslankaya Açık Hava Tapınağı
Kapıkaya I ve II Açık Hava Tapınakları
Nallıkaya Kaya Mezarları
Asma Tepesi, Kaya yerleşimleri ve Manzara Seyir Noktası
Kral Midas’ın Hazine Odaları, Tescilli Üçkayacık Çok Katlı Yerleşim
Peri Bacaları ve Tescilli Gelin Mağarası
Peri Bacaları ve Asırlık Leylek Yuvası
Bizans Döneminde kullanılan Kale
Antik Kağnı Yolları, Kral Yolu
Yerleri
Bostan Tepesi Kaya Yerleşimleri ve Nekropolü 
Kral Mezarları
Kral ve Kraliçe koltukları ve Mitolojik şarap deposu
Mitolojik Zindan
Adak Tepesi
Devrentler Mağaraları ve Kaya Yerleşimleri
Köyün belirli yerlerinde bulunan mantar kayalar, kayaya oyulmuş mezarlar bulunmaktadır.

Köyde misafirlere hizmet ver,  Frigya Organik Köy Evi; kendilerini bölgenin tanıtımına ve gelişmesini adamış bir aile tarafından işletilmektedir. Peri Bacaları ve Mağaraların dibinde yer alan Frigya Organik köy evi bireysel gezi ve grup gezilerine kahvaltı ve yemek hizmeti vermektedir.
Daha önce yerel ve ulusal medyada da yer alan ‘10 bin yıllık Frig Siyez bulguru eşliğinde Kaz Eti ziyafeti’ adlı menüsü ile bölgeye özgü bir lezzet oluşturma fikri ile yollarına devam etmektedirler.
Frigya Organik Köy evinin geniş bahçesinde kamp kurabilir, talep halinde bölge rehberliği hizmetinden faydalanabilirsiniz.

İletişim ve rezervasyon için Aziz Ahmet ÖZDEMİR 
Cep : 05066875567
Facebook-İnstagram: Frigya Organik Köy Evi
Google Haritalar: Frigya Organik Köy Evi

 

Üçler Kayası, Üçlerkayası, Frig Vadisi, Gazlıgöl, Afyon